0

O víně

Všechny informace a zajímavosti o víně, které chcete znát, ale báli jste se zeptat.

Mohu víno reklamovat?

Špatné víno byste v restauraci měli určitě vrátit, ale pojďme si definovat, co se vlastně rozumí pod pojmem „špatné“ víno.

Je ročník důležitý?

Ano, ale ve vztahu ke geografickému původu vína. Ročník na etiketě láhve udává rok sběru hroznů.

Staré odrůdy: MODRÝ JANEK

Modrý Janek, stará moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), je mutací odrůdy Veltlínské zelené, která se z oblasti Štýrska rozšířila v první polovině 20. století do Německa, Francie a na Moravu. Tradičními oblastmi pěstování bylo Dolní Rakousko, Morava, Slovensko a Württembersko.

Česká vína

Česká vína dnes hrají okrajovou roli. Dříve se přitom podávala v nejprestižnějších restauracích.

Aktuální téma – cukr a víno

Je to v současné době aktuální a hodně diskutované téma. Cukr je obsažen jak v moštu, ještě před prokvašením na alkohol, tak již v podstatně menší míře i ve víně a to v rozdílných množstvích.

Korek – korková zátka

Surový korek se získává loupáním kůry stromu Quercus suber – Dub korkový, který se dožívá stáří 200 let. 

Náš vinný catering

Naše společnost nabízí kromě prodeje a distribuce vína také další služby. Jednou ze služeb je zajištění vinného cateringu při nejrůznějších akcích, a to jak formou řízené degustace nebo prosté nabídky a rozlévání vín.

Je nutné nechat víno vydýchat?

Většina vín nevyžaduje působení kyslíku a je připravena k pití hned po otevření. Rozličné aromatické a chuťové látky se v nich stihnou rozvinout za dobu strávenou ve skleničce. Zda je či není nutno vystavit víno působení kyslíku, je sporné.

Co je to ledové víno?

Ledové víno se připravuje z hroznů, jež zůstaly na révových keřích až do prvních mrazů. Jeho výroba je složitá a riskantní.

Strana 1 z 4

VINETY ART s.r.o.

(+420) 724 533 656
info@vinetyart.cz

Vitinka 28
337 01 Osek

Emailové novinky

Logo Spolehlivá firma