Je ročník důležitý?
Ano, ale ve vztahu ke geografickému původu vína. Ročník na etiketě láhve udává rok sběru hroznů. Každá vinařská oblast se vyznačuje jinými klimatickými a dalšími podmínkami ovlivňujícími kvalitu a kvantitu hroznů v daném roce. Dobrý ročník lze charakterizovat ideálními vegetačními podmínkami a špatný ročník poznamenaly události ohrožující kvalitu či kvantitu hroznů. Většina vín z Nového světa (tedy z neevropských zemí) může těžit z dobrého počasí a minimálních vládních restrikcí souvisejících s výrobním procesem. To umožňuje vinařům minimalizovat dopad ne úplně ideálních ročníků, takže jen zřídka narazíte na skutečně špatný ročník. Opak je pravdou v Evropě, tedy ve Starém světě. Evropští výrobci neustále bojují s nedostatkem dobrého počasí, jež by zajistilo dostatečnou kvalitu hroznů v době sklizně. A vzhledem k vládním regulacím týkajícím se každého myslitelného aspektu výroby je při ní obtížnější kompenzovat nepříznivé klimatické podmínky. Proto také ve Starém světě na ročníku velmi záleží. Navíc je důležité uvědomit si, že kvalita vína závisí na ročníku jen částečně, neboť někteří výrobci si ve slabých ročnících vedou lépe než jiní.