0

Výroba vína

Chtěli byste být více zasvěceni do produkce vína? Neváhejte si pročíst naše články zabývající se touto tématikou.

Staré odrůdy: MODRÝ JANEK

Modrý Janek, stará moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera), je mutací odrůdy Veltlínské zelené, která se z oblasti Štýrska rozšířila v první polovině 20. století do Německa, Francie a na Moravu. Tradičními oblastmi pěstování bylo Dolní Rakousko, Morava, Slovensko a Württembersko.

Česká vína

Česká vína dnes hrají okrajovou roli. Dříve se přitom podávala v nejprestižnějších restauracích.

Korek – korková zátka

Surový korek se získává loupáním kůry stromu Quercus suber – Dub korkový, který se dožívá stáří 200 let. 

Proč se používají dubové sudy?

Vinaři mohou, ale nemusí, během výrobního procesu používat dubové sudy potenciálně dvakrát – ke kvašení a zrání. Výhoda sudů závisí na tom, v jaké fázi naleznou využití.

Co je to medota Sur lie?

Tento francouzský výraz doslovně znamená „na kvasnicích“. Obecně se tak proto označuje víno stárnoucí na jemných kvasnicích „élevage“, někdy za současného intenzivního promíchávání „battonage“.

Proti stigmatu šroubovacích uzávěrů

Šroubovací uzávěry měly špatnou pověst, protože byly spojovány s levnými víny ze supermarketů.

Co je to ušlechtilá plíseň?

Botrytis cinerea je biologický název houby, která je zvláštním způsobem spřízněná s hrozny.

Co se děje při fermentaci?

Při fermentačním procesu kvasinky metabolizují cukry obsažené v hroznech a přeměňují je na etylalkohol a oxid uhličitý. 

Jaký je rozdíl mezi víny rosé?

Vinaři mohou v různých koutech světa zhotovovat růžové víno dvěma odlišnými způsoby. 

VINETY ART s.r.o.

(+420) 724 533 656
info@vinetyart.cz

Vitinka 28
337 01 Osek

Emailové novinky

Logo Spolehlivá firma