Co udělat se sedlinkou ve víně?
Řada lidí je zvyklá na čiré, průzračné víno. Některá z vín, a to i ta nejšpičkovější, však obsahují rozptýlené částečky.
Všechny informace a zajímavosti o víně, které chcete znát, ale báli jste se zeptat.
Řada lidí je zvyklá na čiré, průzračné víno. Některá z vín, a to i ta nejšpičkovější, však obsahují rozptýlené částečky.
U sladké tečky na závěr platí jednoduché pravidlo, že víno musí být stejně sladké, popřípadě sladší, než je samotný dezert. Používáme proto vína typu výběr z hroznů, výběr z bobulí.
Kombinace vína a sýru patří neodmyslitelně k sobě dnes již i u nás, i když toto spojení je pravděpodobně nejtypičtější pro středomořské země Itálii a Francii.
Zvěřinové pokrmy si obecně žádají plná, vyzrálá červená vína. Čím je maso tmavší a úprava těžší, tím barevnější a vyzrálejší červené víno k němu můžeme pít.
Pokrmy z ryb bývají u nás nejčastěji podávány jako chod hlavní, ale běžně se již můžeme setkat i s předkrmy z ryb (např. s uzeným lososem).
Drůbež označujeme obecně za lehká hlavní jídla, podobně jako ryby, a také při výběru vín se řídíme obdobnými pravidly.
Maso jako takové je u nás zřejmě nejobvyklejší surovinou k přípravě hlavního chodu. U masitých pokrmů opět platí staré pravidlo „bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu“, ovšem pouze v případě, když je příprava bílého masa velmi jemná a tmavá masa jsou výrazná.
Předkrm, jak již název napovídá, předchází hlavnímu jídlu a má připravit chuťové buňky na jeho podávání.
Třísloviny neboli taniny jsou svíravé a někdy nepříjemné až agresivní látky zvané polyfenoly vyskytující se v červeném víně.
Ve světě vína znamená cukernatost pouze jednu jedinou věc – množství zbytkového cukru, který zůstal neprokvašený při fermentaci.
Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.
Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.