0

O víně

Všechny informace a zajímavosti o víně, které chcete znát, ale báli jste se zeptat.

Co se děje při fermentaci?

Při fermentačním procesu kvasinky metabolizují cukry obsažené v hroznech a přeměňují je na etylalkohol a oxid uhličitý. 

Jaký je rozdíl mezi víny rosé?

Vinaři mohou v různých koutech světa zhotovovat růžové víno dvěma odlišnými způsoby. 

Co je to cukernatost?

Cukernatost, neboli sladkost, od které se vše odvíjí, se měří po vylisování hroznů a udává, kolik kg cukru je obsaženo ve 100 litrech moštu.

Proč je červené víno červené?

Červená barva překvapivě nepochází z dužiny. Více než 99 procent modrých odrůd na celém světě má dužinu bílou. Barvu předává vínu nachové nebo červené barvivo ve slupce, které se vyluhuje při maceraci.

Dělení vín podle kvality

Základní dělení zahrnuje stolní a jakostní vína. Stolní víno nesmí být označováno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem. Jakostní víno se vyrábí z hroznů moštových odrůd, sklizených v jednotlivých vinařských oblastech.

Dělení vín podle barvy

To, že se víno vyrábí jako bílé, růžové a červené, ví i milovník vína - amatér. Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Růžové víno se dělá z modrých hroznů bez nakvášení. Červené víno je vyrobené zásadně z modrých hroznů.

Jakostní vína s přívlastkem

Jakostní vína s přívlastkem jsou vyrobena z vyzrálých hroznů, které mají vyšší obsah cukru. Taková vína se tak již nemusí doslazovat řepným cukrem. Přívlastkové víno musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu.

Strana 4 z 4