Co se děje při fermentaci?
Při fermentačním procesu kvasinky metabolizují cukry obsažené v hroznech a přeměňují je na etylalkohol a oxid uhličitý.
Všechny informace a zajímavosti o víně, které chcete znát, ale báli jste se zeptat.
Při fermentačním procesu kvasinky metabolizují cukry obsažené v hroznech a přeměňují je na etylalkohol a oxid uhličitý.
Vinaři mohou v různých koutech světa zhotovovat růžové víno dvěma odlišnými způsoby.
Co vše vám o víně řekne analytika.
Cukernatost, neboli sladkost, od které se vše odvíjí, se měří po vylisování hroznů a udává, kolik kg cukru je obsaženo ve 100 litrech moštu.
Červená barva překvapivě nepochází z dužiny. Více než 99 procent modrých odrůd na celém světě má dužinu bílou. Barvu předává vínu nachové nebo červené barvivo ve slupce, které se vyluhuje při maceraci.
Základní dělení zahrnuje stolní a jakostní vína. Stolní víno nesmí být označováno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem. Jakostní víno se vyrábí z hroznů moštových odrůd, sklizených v jednotlivých vinařských oblastech.
To, že se víno vyrábí jako bílé, růžové a červené, ví i milovník vína - amatér. Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Růžové víno se dělá z modrých hroznů bez nakvášení. Červené víno je vyrobené zásadně z modrých hroznů.
Jakostní vína s přívlastkem jsou vyrobena z vyzrálých hroznů, které mají vyšší obsah cukru. Taková vína se tak již nemusí doslazovat řepným cukrem. Přívlastkové víno musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu.
Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.
Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.