0

Co je to ledové víno?

Ledové víno se připravuje z hroznů, jež zůstaly na révových keřích až do prvních mrazů. Jeho výroba je složitá a riskantní. Teplota se nesmí od sklizně až po dobu lisování zvýšit nad -7 °C a hrozny se obvykle trhají uprostřed prosincové či lednové noci.

Jelikož voda je v bobulích vázána v ledu, mošt má tím pádem sladší chuť a výsledkem je mimořádně bohaté víno. Ta nejlepší se navíc mohou pochlubit dostatkem kyselin, díky nimž se vám cukr a ovoce doslova roztančí na patře. Klíčem k úspěchu je samozřejmě to, že hrozny musí před zmrznutím obsahovat hodně cukru a dosáhnout úplné zralosti, ale nesmí ještě začít hnít. A to vše vyvážit není snadné.

K výrobě ledového vína se nejčastěji používá Ryzlink, ale hodí se i Tramín červený, Chardonnay, Rulandské šedé, Cabernet franc a Merlot. Nejslavnější a nejdražší ledová vína (německy Eiswein) vznikají v Německu a Rakousku. Vyrobit je lze ale kdekoliv, pokud zralé hrozny zmrznou na keřích.

Ledové víno Vinety Art

Ověření věku

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.