0

Jaké víno si dát k sýrům?

Kombinace vína a sýru patří neodmyslitelně k sobě dnes již i u nás, i když toto spojení je pravděpodobně nejtypičtější pro středomořské země Itálii a Francii. I u sýrů platí obecná zásada pro výběr vhodného vína – k sýrům jemné chuti podáváme bílá vína, červenými víny doprovázíme sýry výrazné chuti. Čím jsou sýry hutnější (to platí zejména u zrajících sýrů), doporučuje se volit sladší vína.

Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína, např. Müller Thurgau, Sylvánské zelené a Veltlínské červené rané.

Sýry s bílou plísní vhodně doplní všechny naše odrůdy červených vín.

Sýry s modrou plísní můžete kombinovat se zralými červenými víny, ale nepříliš tříslovitými, nebo vyzkoušet harmonii kontrastu s přírodně sladkými bílými víny, např. Tramín – výběr z bobulí, Aurelius – botrytický sběr nebo slámové víno.

Tvrdé sýry „se suchou přírodní kůrou“ nejlépe vyniknou se suchými svěžími bílými víny, např. Rulandským bílým, Veltlínským zeleným nebo Ryzlinkem vlašským.

K pařeným sýrům podáváme výraznější bílá vína, jako je Rulandské šedé, Pálava, Tramin nebo červená vína lehčího typu, např. Modrý Portugal.

Ověření věku

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.