Jaké víno si dát k sýrům?
Kombinace vína a sýru patří neodmyslitelně k sobě dnes již i u nás, i když toto spojení je pravděpodobně nejtypičtější pro středomořské země Itálii a Francii. I u sýrů platí obecná zásada pro výběr vhodného vína – k sýrům jemné chuti podáváme bílá vína, červenými víny doprovázíme sýry výrazné chuti. Čím jsou sýry hutnější (to platí zejména u zrajících sýrů), doporučuje se volit sladší vína.
Čerstvé sýry si žádají svěží bílá vína, např. Müller Thurgau, Sylvánské zelené a Veltlínské červené rané.
Sýry s bílou plísní vhodně doplní všechny naše odrůdy červených vín.
Sýry s modrou plísní můžete kombinovat se zralými červenými víny, ale nepříliš tříslovitými, nebo vyzkoušet harmonii kontrastu s přírodně sladkými bílými víny, např. Tramín – výběr z bobulí, Aurelius – botrytický sběr nebo slámové víno.
Tvrdé sýry „se suchou přírodní kůrou“ nejlépe vyniknou se suchými svěžími bílými víny, např. Rulandským bílým, Veltlínským zeleným nebo Ryzlinkem vlašským.
K pařeným sýrům podáváme výraznější bílá vína, jako je Rulandské šedé, Pálava, Tramin nebo červená vína lehčího typu, např. Modrý Portugal.