Jaké víno si dát k masu?
Maso jako takové je u nás zřejmě nejobvyklejší surovinou k přípravě hlavního chodu. U masitých pokrmů opět platí staré pravidlo „bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu“, ovšem pouze v případě, když je příprava bílého masa velmi jemná a tmavá masa jsou výrazná. V ostatních případech se výběr řídí podle konkrétní úpravy pokrmu, zvoleného koření a omáčky apod.
Hovězí maso ve vařené podobě se nejlépe snoubí s červenými víny odrůd Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré, k pečeni se výborně hodí nejlepší červená vína, např. Merlot.
Telecí maso spojujeme s plnými bílými víny, např. s Veltlínským zeleným či Rulandskými bílým.
Vepřové maso pečené nebo grilované vhodně doplní suchá, plná bílá vína – Veltlínské zelené – pozdní sběr, Sylvánské zelené – pozdní sběr nebo Rulandské šedé.
Jehněčí maso vyžaduje v závislosti na úpravě lehká růžová vína nebo tříslovitější, ale jemná vína. Ideální je kombinace s Zweigeltrebe rosé nebo Merlotem vyzrávaným ve velkých sudech.
Králíka můžeme dle úpravy podávat s bílým nebo červeným vínem. Vhodné je Neuburské, Veltlínské červené rané, při výraznější úpravě Ryzlink vlašský nebo Modrý Portugal.
Vhodná vína najdete v naší e-Vinotéce.