0

Proč se používají dubové sudy?

Vinaři mohou, ale nemusí, během výrobního procesu používat dubové sudy potenciálně dvakrát – ke kvašení a zrání. Výhoda sudů závisí na tom, v jaké fázi naleznou využití. Pokud v nich mošt kvasí, aromatické složky propůjčené dubem se do výsledného vína obvykle lépe prolnou. Přestože v dubových sudech tráví nějaký čas zráním většina vín, kvasí v nich nejčastěji odrůda Chardonnay. Hlavním důvodem je historický úspěch, který s touto metodou slaví burgundští výrobci. Po skončení fermentační fáze se dubové sudy dají použít také k vyzrávání vína a usazení kalu. Ačkoli jsou těsně uzavřené, přece jen se dovnitř dostane nějaký vzduch a opačným směrem se zase vypaří nepatrně alkoholu.

Dochází k tomu pomalu, a stejně jako se kterákoli jiná živoucí věc pozvolna vyvíjí a stárne, i víno získává další komplexnost, byť zároveň ztrácí na svěží životnosti. Vliv dubu závisí na kombinaci více faktorů, například na stáří a velikosti sudů, na fázi, v níž jsou sudy použity (kvašení nebo zrání), jak dlouho v nich víno leží, odkud dub pochází a na intenzitě vypálení vnitřku sudů při výrobě. V případě dlouhodobého zrání víno přejímá i třísloviny z buněk dubového dřeva. Pokud však víno v sudech leží příliš dlouho nebo je využito příliš nových sudů, vliv dubu může víno přebít. Při degustaci se tento efekt označuje jako přebarikování.

Ověření věku

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.