Korek – korková zátka

První odběr kůry se provádí po 25 letech od výsadby, kdy kmen dosáhne obvodu 70 cm. Následné odběry kůry se provádí vždy po 9 letech, přičemž na kvalitní zátky se hodí korek až ze třetí sklizně. Nejvhodnější doba pro loupání je červenec. Sklizená kůra je nejdříve 6 - 12 měsíců volně uložena. Pak se vaří ve vodě, aby se vyloužily třísloviny, a současně dochází ke sterilizaci. Pod hladinou horké vody se jednotlivé kusy lisují, ztrácejí zakřivení a stávají se z nich rovné desky různé tloušťky. Suché desky se třídí a řežou na pásky, jejichž šíře odpovídá délce korkové zátky. Korkový dub se pěstuje asi na 2 250 000 ha, roční produkce je asi 350 000 t (Portugalsko 1/2, Španělsko 1/3). Hlavní součástí stěny buněk korkové kůry je hydrofobní látka suberin, příbuzná vosku.

Korek

Praktická poznámka: korková zátka by měla být větší o 6 mm než je hrdlo uzavíratelné láhve.

Ověření věku

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.