Jakostní vína s přívlastkem

Jakostní vína s přívlastkem jsou vyrobena z vyzrálých hroznů, které mají vyšší obsah cukru. Taková vína se tak již nemusí doslazovat řepným cukrem. Přívlastkové víno musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Navíc bývá označováno přívlastkem, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů. Víno s přívlastkem se smí vyrábět smíšením maximálně tří odrůd révy vinné. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace.

Přívlastky vín ovlivňují stupně výše zmíněné cukernatosti:

  • Kabinet je z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Pozdní sběr je z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Výběr z hroznů je z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Výběr z bobulí vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Výběr z cibéb (bortrytický výběr) je z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti (Cibéby - scvrklé bobulky na přezrálých hroznech, které vznikají odpařením vody. Mají vysoký extrakt a vysoký obsah cukru, nad 32 stupňů přírodní cukernatosti. Botrytický sběr, neboli botrytický výběr, je označení vína, které bylo z části nebo plně vyrobeno z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.)
  • Ledové víno je z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Slámové víno je z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  • Barrique víno zraje v dubových sudech s obsahem 225 litrů. Zvláštní jsou v tom, že jejich vnitřek je ožehnut ohněm, a tak se do vína během zrání dostávají látky ze dřeva, které ovlivňují charakter vína. Ve vůni cítit lehké aroma po dřevu a kouři, ale také po karamelu, dále znalci poznají vanilku, kávu, čokoládu a pod. Tyto sudy je možno použít maximálně třikrát.
  • Sur lie je víno, které zraje na kvasnicích

Ověření věku

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.